Fira de Santa Llúcia

39 - figures de fang M. Aurora

Figures de fang fetes a mà, amb un estil pròpi i diferent,exclusives per la fira de Santa Llúcia.

   Em dic M. Aurora, soc de Barcelona i faig figures de fang des de l’any 1980. L’ofici el vaig aprendre de la meva mare que, de ven joveneta,  va començar a treballar en un taller, al principi sols les pintava però, a dia d’avui , s’encarrega de tot el procés artesanal de la seva fabricació. Per tant , puc dir que vinc d’una tradició.

   Les meves figures tenen un estil propi, marcat i diferent . Són rodones, petites i sense coll, aquests trets distintius els ha portat a dur un munt de sobrenoms. Tal com fan els millors fabricants les he fet testar per mans de nens i us puc assegurar que aguanten moltíssim.

  M’agradaria explicar-vos quin camí segueixen aquestes figures fins arribar al vostre pessebre.

  Començo a treballar el 15 de gener. Gairebé la meitat de l’any el passo fent les figures de fang, quan estan ben seques les porto a casa de la meva mare  per posar-les al forn especial que compartim. Passen un dia sencer al forn i quan aquest es refreda, la mare les treu i tornen a casa. Les guardo en les seves caixes  fins que arriba el mes de Juliol que tornen a sortir per  ser pintades. Quan estan seques de la pintura, les deso dins de bossetes i passen als calaixos de la fira, llestes per ser venudes.

  La meva mare i jo ens encarreguem de tot, des de comprar el fang, la pintura i els pinzells fins   a arreglar la parada de fusta on vosaltres compreu les figures. Fiquem cada una d’aquestes figures en les seves bosses (que reciclem d’un any per l’altre), comptem tot el que ens ha sobrat al final, per fer la previsió de l’any següent, i, sobre tot, decidim i creem les novetats per la propera fira. Això últim és, sense dubte, el que més m’agrada, perquè és la part més creativa de tot el camí. Imaginar una nova figura, pensar com fer-la i després agafar  el fang i transformar-lo en el que vosaltres veieu. Per tot això són peces d’artesania, amb una fabricació limitada i úniques, no venem a majoristes, però no podem evitar que ens en comprin i les revenguin a preus més alts.

  Tanmateix dir, que la meva figura tot i ser una barreja de moltes cultures, intenta recuperar la que és nostra, la catalana, així doncs, la meva rentadora ja va nàixer rentant la senyera  i alguns caganers porten barretina, i aquest any (2009) la musca, i hi ha ànecs de coll verd i ases negres.

  Sols em resta afegir que el temps dedicat amb família a treure  de les capses guardades al fons de l’armari, les figures i guarniments de Nadal, a posar a punt l’arbre o rescatar el tió del son de l’estiu, és un temps dedicat a la formació de records futurs i a dipositar la llavor de la tradició.  

© Associació Fira de Santa Llúcia 2018

Esta web utiliza cookies para personalizar el contenido y analizar el tráfico. Si continua navegando por la web acepta su uso.

Más información Aceptar